April 2017

Spørgsmål:

Nukunu – hvad er en høj belæring? (en belæring på et højt niveau)

Nukunu:

 

En høj belæring hjælper os med at erkende at der ultimativt (i virkeligheden) ikke er noget ”mig” og at der ikke er noget ”dig”.

 

Alt indhold I tankesindet har ikke nogen form for selvstændig eksistens/natur. Livet, som vi oplever/sanser det, er  “den Elskedes dans” (Guddommelig). I det ældgamle Indien blev livet ofte kaldt “leela”  – en leg/et spil. Jeg elsker virkeligt dette udtryk! Det er det Guddommelige der spiller alle roller I spillet/legen, og selv vores tvivl og vantro er et udtry for denne leg (leela). Kun det Guddommelige eksisterer.

 

Man kunne også sige at – “magikeren er gemt I magien”. I østen kalder de skabelsen vi oplever/erfarer igennem tænkning og oplevelser/sansninger, “Maya” – sløret. For at erkende dette må vi gå hinsides (udover) det tilsyneladende; udover det som vi oplever igennem igennem vores tænkende sind og vores sanser. Så – hvordan kan vi gå hindsides det tilsyneladende? Det kan vi ved at se/erkende at alting er upermanent/flygtigt.

 

Alle vores oplevelser kan sammenlignes med den optiske illusion ved en cirkel lavet af lys. Hvis vi tager et lys og roterer det hurtigt rundt, ser det ud som om vi ser en solid cirkel af lys. Men I realiteten er der ikke nogen cirkel med en uafhængig eksistens.

 

Vi må stoppe op her og spørge ”hvad er dette ”jeg” som oplever/erfarer objektet (genstanden/tilsynekomsten) igennem følelser, sansninger og tanker?” Når vi gør dette vil vi ikke finde noget ”jeg”. Vi kan også spørge (ind til), ”hvad er objektet/genstanden?”. Er der virkeligt et solidt (selvstændigt eksisterende) objekt (genstand) eller er det bare et label/navn (vi giver det) som giver os illusionen af at der er en genstand? Vi lever i ord, navne og  begreber, vi oplever/sanser ikke livet direkte, og dette er grunden til at vi ikke ser igennem det tilsyneladende.

 

I den Vestlige verden Idag og I det moderne Østen, bliver vi opdraget med den forståelse at både “jeg” og det jeg oplever er ægte. Udover det, lærer vi også at “jeget” er seperat/adskildt fra det der bliver oplevet. Vi lever et liv bestående af etiketter, begreber og overbevisninger, og det er altsammen (bare) ideer og mental gymnastik (hjernespind).

 

Sandheden kan ikke erkendes/realiseres igennem tænkningen, men vi kan Være sandheden! (Sandheden er noget vi kan Være/Er!)